söndag 27 maj 2012

STIM vs SRF

Läste i onsdags om den tvist som just nu pågår mellan STIM och Sweden Rock Festival och kan bara än en gång konstatera att en musiker, och deras publik, bara blir blåsta vart den en vänder sig.

SRF är den mest vinstindrivande festivalen i Sverige och drog in 25 000 000 kronor förra året. Dom tycker att STIM-avgiften är för hög, trots att den bara utgör 2,6% utav biljettintäkterna, 41% är ren vinst. Behöver jag ens säga att det är sjukt?

Festivalen bemöter så klart inte kritiken om det faktum att festivalen drar in såna enorma summor pengar, men belyser dock problemet om att STIM själva inte är så ideella som man utger sig för att vara. Dom menar på att stora delar utav pengarna som STIM drar in försvinner i administrativa avgifter, trots att organisationen är "ideell".

STIM är i dagsläget i stort sett det enda sättet för en låtskrivare att få betalt för sin musik. Man har inget annat val. Kunskapen om denna organisation är dock inte så bra bland musiker. Dom är väl glada att dom alls får in pengar. Hur mycket man får i förhållande till hur mycket organisationen egentligen drar in vet nog inte många; inklusive mig.

Det är så förbannat uppfuckat det här med musik, eller konst i allmänhet, och intäkter. När musikers inkomster från försäljning utav musiken är lika med noll, så har vi nu på senare år fått höra att det är genom liveuppträdande som de ska livnära sig. Men nu så är det ju uppenbart att även där så blir man blåst som musiker. Man ska sälja sina merchs på spelningarna, men då finns det ibland avgifter även för det. Musikbranschen är så fruktansvärt infekterad av utsugare som ska ha en bit utav kakan som musikerna bakat på egenköpta råvaror.

Visst, SRF har en poäng, och det borde faktiskt uppföra nå sorts kontroller på STIM, men den största boven i dramat är helt klart festivalen själv enligt mig.

Här har ni låtskrivarnas och SRF:s debattinlägg så ni kan läsa själv.

1 kommentar:

  1. Stims svar: http://stim.se/sv/PRESS/Nyheter/Angaende-Sweden-Rocks-replik-i-Aftonbladet/

    SvaraRadera