onsdag 22 februari 2012

Skivbranchen i en limited-box

Läste nyheten igår kväll att Lemmy avråder fans från att köpa den nya boxen "Complete Early Years Box". Anledningen är att bandet inte har några rättigheter till dom inspelningarna, så genom att köpa boxen så bidrar man med exakt 0 kronor till själva bandet, pengarna går direkt ned i skivbolagets ficka. Boxen är även fruktansvärt dyr 600$ (ca: 4000 kr), och Lemmy tycker snarare att man ska lägga pengarna på deras nya live-DVD/Blu-Ray/CD: "The Wörld Is Ours-Vol 1 - Everywhere Further Than Everyplace Else". Där går pengaran till bandet, och du betalar ju faktiskt för en ny produkt.

Det hela känns igen, och det har bara börjat bli vanligare och vanligare i branschen. Dom enda musikköparna som finns kvar är den trogna hårdrockspubliken, och det ser så klart skivbolagen till att utnyttja till max.

Just nu är marknaden översvämmad utav snygga boxar som samlar olika bands diskografier, ovanliga inspelningar och liveupptagningar. Jag har mer än en gång blivit fruktansvärt sugen på Black Sabbath-boxen i form utav ett kors innehållande hela bandets diskografi från Ozzy-eran. Det lockas med ord som "remasterd", "limited" och "bonus tracks" hit och dit, men i grund och botten så rör det ju sig om 30-40 år gamla inspelningar. Inseplningar som fansen redan har. Inspelningar som banden själva inte har någon som helst kontroll över. Där pengarna bara går direkt till nån kostymsnubbe som direkt kommer att slänga iväg dom på anti-piratverksamheten. Och vad kommer att hända sen när alla dessa stora band sen lägger av helt? Människor dör ju som bekant. Ska skivbolagen bara fortsätta att ge ut samlingsskivor och boxar i all evighet?

Att banden ger ut sina nya skivor i minst 3 olika versioner är så klart också något väldigt frustrerande för fans. Alla nya album kommer i en vanlig , en digipack och en LP-utgåva, vilket så klart är heelt idiotiskt det med. Där får igen dom hängivnaste fansen stå för bandets inkomst från skivor genom att köpa albumet inte bara för sig själv, utan även "betala" för två personer till som har laddat ned skivan gratis, tre veckor innan releasen.

Cool box, men verkligen? 4000 spänn, för skivor som jag redan äger?
Ja jag vet inte vart det här ska sluta. När kommer den där "revolutionen" som musikbranschen skulle behöva, och vad kommer det vara för "revolution". Jag har hört/läst många olika teorier från olika artister. Det jag absolut inte tror på är det som branschen håller på med nu, att helt enkelt bara försöka stoppa piratverksamhet. Det kommer aldrig att gå. Precis som med "kriget mot knarket" så är det bara pengarna i sjön. Jag har läst teorier om att banden kommer behöva bli sina egna företag som har hand om allt; gigbokning, pr, inspelning, utgivning osv. Verkar väl rimligt, men blir det så? Ja det är väl bara att vänta och se. Vad som där emot är säker är att skivbolagen gräver sina egna gravar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar